Creșterea curcanilor

Creșterea curcanilor

Odată ce puii au ajuns la maturitate, este important să știi dacă le trebuie în continuare un coteț special, de cât spațiu au nevoie ca să se dezvolte normal și cum să-i hrănești cu o hrană de calitate, ca să fie niște adulți sănătoși. În următorul articol vom prezenta toate aceste lucruri:

Adăpostul

Curcanii au neapărată nevoie de un adăpost curat, ca să nu se îmbolnăvească, și asta pe tot parcursul vieții lor. Așadar, fă-le curățenie în coteț și ai grijă să fie foarte bine aerisit. Poți să crești curcanii și în aer liber, dar este bine să aibă un loc doar al lor, nu laolaltă cu celelalte păsări din ogradă.

Așternutul

Cotețul curcanilor trebuie să aibă un așternut. Dacă atunci când sunt pui au nevoie de un așternut moale, cum e cel din brad sau pin, adulții se mulțumesc și cu paiele. Așternutul se obține prin împrăștierea uniformă a paielor. În funcție de numărul păsărilor care stau în adăpost, el poate fi completat din când în când cu paie noi, pentru împrospătare, sau poate fi schimbat complet, dacă e prea multă mizerie și umezeală.

Spațiul de dezvoltare

Curcanii ajung la maturitatea sexuală după 8-9 luni, iar femelele, la 7-8 luni. Pe lângă menținerea curățeniei din coteț, pentru a se putea dezvolta normal, curcanii au nevoie de un anumit spațiu. Astfel, pentru fiecare doi masculi este necesară o suprafață de 1 mp. Curcile au nevoie de 0,55 mp – 0,75 mp fiecare.

Temperatura și lumina

În cazul curcanilor, căldura este foarte importantă, mai ales în primele trei săptămâni de viață. Puii nu au un sistem propriu de termoreglare, așa că trebuie să-i ajuți să nu răcească. La început, temperatura e bine să fie în jurul a 36 de grade, după care poate fi scăzută la 28-30 de grade. Ca adulți, curcanii nu mai sunt atât de pretențioși, putând rezista și la temperaturi de – 15 grade Celsius. Ei se vor simți, însă, mai bine la căldură.

În special în primele săptămâni de viață, curcanii au nevoie de lumină pentru că au acuitate vizuală scăzută. Este și motivul pentru care recipientele cu hrană trebuie puse lângă sursa de lumină atunci când sunt pui, pentru că altfel s-ar putea să nu le vadă. La maturitate nu mai au această problemă.

Apa și hrana

Hrana adecvată și de calitate este foarte importantă pentru creșterea curcanilor. Curcanii au nevoie de mai multe proteine decât găinile. Ca să se dezvolte normal, puii au nevoie ca hrana lor să conțină 28% proteine, în vreme ce adulții au nevoie de 20%. Un curcan matur are nevoie de 0,453 kg de hrană zilnic. Din meniul lor nu pot lipsi materiile prime de calitate încorporate în furaje, aminoacizii, vitaminele, mineralele, proteinele vegetale ușor digerabile, extractele naturale din plante.

Pe lângă hrana de calitate, curcanii nu pot bea orice fel de apă. Trebuie să fie la discreție, în permanență proaspătă și provenită din sursă sigură. Un curcan bea în jur de 650 de ml de apă, în fiecare zi. E bine ca recipientele din care beau apă curcanii să fie folosite doar de ei, mai ales când sunt pui, nu și de alte păsări din gospodărie.

Așadar, indiferent de scopul pentru care vrei să crești curcani în gospodăria ta, ca să te asiguri că le va merge bine și că te vei bucura de tot ce-ți pot oferi ei, de la plăcerea de a-i privi, până la carnea foarte gustoasă, e bine să ții cont de anumite reguli. Reține că prima lună din viața lor este perioada critică, în care sunt sensibili la infecții și trebuie să le acorzi o atenție specială. Apoi, adăpostul, hrana și măsurile de prevenție sunt esențiale pentru dezvoltarea lor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns