Cum să devii specialist în îngrijirea animalelor
Fiecare tip de animal are nevoile sale specifice, de aceea este necesară o bună cunoaștere a fiecărei specii și a necesităților ei, precum și modul în care poate să fie ajutată să aibă confortul de care are nevoie.
Animalele au nevoie de o atenție specială, pornind de la mediul în care sunt ținute și până la hrană. Prin urmare, fiecare specie are cerințele ei de hrană și îngrijire, așa că în continuare vom vorbi de îngrijirea acestora în funcție de anotimp.
Cuprins:
1. Iată câteva reguli pentru îngrijirea animalelor din curte pe timp de primăvară
2. Îngrijirea animalelor din curte pe timp de vară
3. Asigurarea statusului de sănătate la animale în perioada de iarnă
1. Iată câteva reguli pentru îngrijirea animalelor din curte pe timp de primăvară
Cum vine primăvara, cum ne gândim să reînnoim livada. Iar curtea animalelor are şi ea nevoie de forţe proaspete. Într-o curte pentru animale, înainte de venirea primăverii, se face curăţenie generală, în sensul că se îndepărtează resturile vegetale şi se dezinfectează toate suprafeţele, deoarece locul destinat animalelor trebuie ferit pe cât posibil de rozătoare.
Dacă v-aţi hotărât să creşteţi găini, ţineţi cont că acestea au nevoie de spaţiu. Însă, trebuie să mai țineți cont de un aspect, dacă vă hotărâți să luaţi pui din pieţe. Trebuie să vă uitaţi la creastă. Dacă e roşie, puiul e sănătos; dacă e rozalie sau portocalie, nu are rost să cumpăraţi pasărea. De asemenea, puii trebuie să se ţină perfect pe picioare, nu să pară buimaci. Găinilor ar trebui să le asiguraţi iarbă din belşug, iar în legătură cu adăpostul acestora, ideal ar fi să se facă din lemn.
2. Îngrijirea animalelor din curte pe timp de vară
Vara este anotimpul în care animalele din jurul casei se bucură din plin de natura înconjurătoare, dar și de vremea frumoasă. Însă, acesta este și momentul când ele sunt supuse și unui stres suplimentar din cauza temperaturilor caniculare, fiind mult mai predispuse la contactarea paraziților.
Păsările de curte sunt expuse multor boli odată cu venirea verii. Mediul în care trăiesc este unul favorabil dezvoltării patogenilor, iar căldura excesivă poate accentua pericolul, astfel încât virușii se pot transmite tuturor păsărilor din curte. Pentru a preveni îmbolnăvirea este necesară dezinfectarea țarcului/cotețului care adăpostește păsările și să ne asigurăm totodată că acestea trăiesc într-un mediu curat.
Pe timpul verii, bovinele trebuie să beneficieze de nutreț verde. Pășunatul este o metodă economică și sănătoasă de hrănire, însă în lipsa acesteia, putem opta pentru administrarea de concentrate sau pentru procurarea de nutreț verde. De asemenea, bovinele nu sunt foarte rezistente la căldură, așa că trebuie să li se asigure constant acces la umbră și o hidratare corespunzătoare.
În timpul verii și în special în timpul caniculei, porcii tind să-și reducă voluntar consumul de furaj, așa că cea mai indicată și simplă soluție este furajarea animalelor dimineața devreme și seara târziu, atunci când vremea este mai răcoroasă. Pe timpul zilei, porcii au nevoie de hidratare corespunzătoare și de un loc umbros.
3. Asigurarea statusului de sănătate la animale în perioada de iarnă
În acest context trebuie cunoscut că sănătatea animalelor presupune protecția și bunăstarea acestora. Deși majoritatea fermierilor își cunosc acțiunile și responsabilitățile privind pregătirea pentru iernare a animalelor, consider necesare unele recomandări plecând de la premisa că, pentru a obține producții superioare și de calitate, este nevoie de animale sănătoase. Prin urmare, adăpostirea animalelor şi păsărilor în spaţii corespunzătoare speciei şi categoriei de vârstă, care să respecte densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea şi zooigiena la parametrii normali este obligatorie.
În timpul iernii, animalele au nevoie de o creștere a temperaturii, față de cea de afară. De aceea, este important să fie create anumite condiții ale locului unde sunt ținute.
Păsările au nevoie de minim 10-12 grade Celsius în adăpostul pentru iarnă. Ele nu au voie să stea la o temperatură mai scăzută, fapt pentru care se recurge la izolarea foarte minuțioasă a deschiderilor posibile, precum ușile, ferestrele sau alte goluri existente în cadrul construcției.
În concluzie, animalele trebuie să primească îngrijire permanentă și să li se asigure hrana corespunzătoare pentru fiecare anotimp. Ele au nevoie de spațiu corect dimensionat, precum și de alte elemente pentru o bună dezvoltare.
Fermierii care sunt implicați în a oferi calitate la un nivel superior, investesc mereu în aparaturi și ustensile noi pentru o mai bună gestionare a situațiilor.
Nici un comentariu