Creșterea prepelițelor

Creșterea prepelițelor

Prepelițele sunt păsări care ajung rapid la maturitate și au nevoie de un spațiu relativ redus pentru a se dezvolta. Din acest motiv, poți crește destul de multe păsări deodată, ceea ce înseamnă o producție de ouă constantă și semnificativă.

Condițiile necesare pentru creșterea prepelițelor:

Pentru a putea crește prepelițele în mod corespunzător, este necesar să respecți anumite condiții, precum cele legate de spațiu, temperatură și mod de hrănire.

Spațiul

Prepelițele nu sunt păsări pretențioase la spațiu. Recomandat este să crești între 70 și 80 de exemplare pe metru pătrat, oferindu-le astfel suficientă libertate de mișcare.

Temperatura și umiditatea

Chiar dacă prepelițele sunt de obicei rezistente la factorii externi, respectarea unor parametri de temperatură și umezeală poate proteja păsările de boli. Temperatura ideală la care păsările trebuie să crească se situează între 16 și 22 °C, în timp ce umiditatea trebuie menținută la 70%.

Este foarte important să asiguri aceste condiții atât în timpul sezonului rece, cât și al celui cald. De aceea, spațiul destinat creșterii ar trebui dotat cu aerisire sau chiar o instalație de climatizare.

Lumina și sunetul

În general, prepelițele au nevoie de 16-18 ore de lumină pe zi, motiv pentru care instalarea unor becuri suplimentare este foarte importantă. Dacă nu le oferi această cantitate necesară, este foarte posibil ca păsările să depună mult mai puține ouă.

Pe lângă aglomerație, o altă posibilă cauză a stresului la prepelițe o poate constitui cantitatea de zgomot venită din exterior. Asigură-te că plasezi cuștile într-un mediu liniștit, lipsit de zgomote constante și puternice.

Hrana și apa

Pentru a produce ouă constant, o prepeliță are nevoie de 20 de grame de hrană pe zi. Oferă păsărilor întotdeauna o hrană de calitate, care să conțină un necesar de cel puțin 18% proteine.

De asemenea, prepelițele au nevoie să aibă mereu la dispoziție apă proaspătă și rece, pentru ca ele să poată bea oricând, este indicat să dotezi bateriile cu jgheaburi destinate adăpării.

Ouatul prepelițelor

Prepelițele ating maturitatea într-un timp foarte scurt, după aproximativ cinci sau șase săptămâni de viață. Ouatul începe puțin mai târziu, atunci când păsările au șapte sau opt săptămâni, iar asta dacă sunt atent respectate toate condițiile de creștere. Randamentul lor obișnuit este de un ou la 16-24 de ore, dar se poate întâmpla să producă și câte două ouă în decurs de 24 de ore.

Din acest motiv oul de prepeliță este considerat un aliment superior din punct de vedere nutrițional. Consumul oului de prepeliță poate fi uneori recomandat pentru ameliorarea unor afecțiuni hepatice, renale sau respiratorii. În același timp, carnea de prepeliță este o delicatesă nu doar datorită fragezimii și a gustului, ci și pentru conținutul său redus de colesterol, astfel, ea poate fi o alternativă dietetică.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns